måndag 20 september 2010

Ölands Skördefest; Nu är det lugnet före stormen i Södvik!

Korsningen Bygatan Smedjegatan
Liksom tidigare år kommer Skörde-festen på Södviks Bygata att ha ett tema. I år bjuder Södviks invånare alla besökare på en tidsresa. Bygatan kommer att sjuda av aktivitet, marknad och utställningar som andas en svunnen tid. Än så länge är det lugnt och stilla som Du kan se på de nytagna bilderna och i byn andas förväntan.

Besökarna kommer att mötas av "En poetisk tvättlina" - en installation av Anne-Sofie Holmberg och Anita Tingskull.  Konstverket visas på Svintorget i hörnet vid Bygatan och Smedjegatan.

Mittemot finns Ölands Möbelhus som är öppet alla tre Skördefestdagarna. Här finns möbler, sängar, inredning och presenter.

Hästkastanjen på Svintorget

Om Du väljer att gå in på Smedjegatan så träffar Du på Butik ÖHAND och Café Solsidan. Här möter Du konstnärinnan och grafiska formgivaren Anita Tingskull som nyligen flyttat till byn. I butiken finner Du måleri, läderhantverk och textila alster, alla med Anita's signatur.



Gästgivaregårdens Lada, Smedjegatan

Fortsätter Du Smedjegatan fram kommer Du efter en kort promenad till Gästgivaregårdens Lada. Här ställer Mia Thyberg ut sina konstverk. Hon visar oljemålningar ur sin serie Shapescape.



Södviks Bygata (länk kommer senare) blir det som vanligt Skördemarknad, här finns lokalt odlade grönsaker, honung och chili. Chiliutställningen är tillbaka på allmän begäran.

Ladorna är också fyllda av keramik, måleri, stickat & virkat, broderat och trasmattor. Det finns en målarverkstad för barn och en utklädningshörna.

Fotoutställningen "Södvik från förr" samt filmen om den öländska järnvägen kommer att visas. Det finns även en ny chans att se utställningen av gamla lantbruksmaskiner med tillhörande gubbar. Du hittar information om alla aktiviteter i Skördefestprogrammet.

Under Skördefestdagarna kommer här att vara fullt av aktivitet.
Bygatan ligger stilla - och väntar!

"Vad är det i luften som surrar ....?" I Södvik kommer Du inte bara att kunna träffa människor från förr i tiden och se bilder hur det var, Du kommer också att få möjlighet att lyssna på tidsenliga toner.

Hos Gästgivaregården kan Du betrakta måleri av Mia Thyberg och Leena Myhr. Du kan stilla din hunger och törst i Gästgivaregårdens Bar & Matsal där vi serverar skördeinspirerad mat med lokala råvaror - lamm från Wannborga Vin & Lamm, grönsaker från Källa Gårdsbutik och korvar från Rosas Handel.

Du kommer att ha flera olika kulinariska möjligheter i Södvik. Själva presenterar vi Gästgivaregårdens meny på Facebook senare i veckan, du hittar initiativet Södvik Säsong och kolgrillade hamburgare på bygatan samt naturligtvis Södviks Bageri. Ingen behöver gå hungrig eller törstig i Södvik under Skördefesten!
 

lördag 18 september 2010

Bytes: En loppis mot en pumpaförsäljning



















Bilden visar Pumpan "Snackjack". Hur kan jag nu så tvärsäkert påstå detta. "Alla pumpor (nästan) har färgen orange ..."

Jo, vi ägnade förmiddagen bl a åt att besöka Ölands Plantskola som följer säsongen och trenden och har en mycket trevlig och lärorik pumpautställning. Ett besök rekommenderas!

På vägen från norr till Färjestaden så insåg vi raskt att Pumpa-skyltarna nu ersatt Loppis-skyltarna. Som sig bör skall man kanske säga - nu är det bara 2 veckor kvar till Ölands Skördefest.



Det här är "Rouge vif d'Etampes". Denna pumpasort skall bli årets pumpasoppa på buffébordet i Matsalen.




K. fick vara med och skörda de två utvalda pumporna på fältet bakom Ölands Plantskola, vilket gav honom fullständig kunskap om hur pumpor odlas. Vilket har varit ett litet mysterium för honom ...

Skall bli spännande att höra om våra matgäster tycker att soppan är extra god i år. Tidigare om åren har vi ju bara gjort den på vanlig "bondpumpa".

Vår Bar & Matsal har öppet under Skördefesten och serverar skördeinspirerad mat tillagad av lokala råvaror.

tisdag 14 september 2010

Ölands Skördefest 30 sept - 3 okt 2010




Liksom tidigare år är vår Bar & Matsal öppen och serverar höst- och skördeinspirerade rätter och drycker.



I galleriet i Brygghuset finns som vanligt Leena Myhr med sin utställning Trädgårdsglädje. Själv är jag lycklig ägare till Skörderskan Även Du har chansen att pryda ditt hem. Du får möjlighet att se flera andra trevliga och vackra natur- och trädgårdsmotiv och kanske faller Du för något av konstverken.

Förra året inredde Mia Thyberg vår lada till en spännande utställningshall. (Jag undrar vad den siste bonden på Gästgivaregården tänkte i sin himmel han tyckte nog att det var konstigt ...).
I år är hon tillbaka igen med oljemålningar ur sin serie Shapescape. Vi är mycket glada att få ha henne hos oss under Skördefesten 2010.

Våra rum är dessvärre fullbokade så vi kan inte längre erbjuda vårt förmånliga Skördefestpaket med 2 övernattningar inkl frukost och 1 middag i matsalen. Däremot bjuder vi förstås till bords och hoppas att Du har lust att avnjuta en måltid fredag kväll eller lördag.