fredag 21 mars 2014

Marie Bebådelsedag, Vårfrudagen och inte minst Våffeldagen

Bebådelsen, Leonardo da Vinci   Galleria degli Uffizi, Florens
Bilden visar hur Maria får veta av ärkeängeln Gabriel att hon är havande med Jesus. På söndag (egentligen är Vårfrudagen den 25 mars men Svenska Kyrkan låter den infalla lämplig söndag mellan 22-28 mars) är det alltså 9 månader före jul. Min salig mor brukade alltid säga att det måste ha varit historiens bästa bortförklaring för en oönskad graviditet. Jag hoppas att den inställningen inte har förpassat henne till evigt lidande i helvetet. Ibland tycker jag också att det vore verkligen ett fiffigt sätt att ta sig ur en knipa.

Nu är ju själva befruktningen av Maria och Jesu födelse själva kärnan i vår religion så om man inte ska vara helt ute och cykla så måste man väl tro på "sanningen" eller något åt det hållet.

Jungfru Maria - vår fru. Mest igenkänt i franska kyrkonamn Notre Dame. Jungfru Maria, Guds moder, firas i Svenska Kyrkan bara vid två tillfällen, Kyndelsmässodagen i februari när Maria bär fram Jesus i templet och alltså Marie Bebådelsedag när hon får veta att hon är gravid.

"Andra Mariafester av gammalt ursprung är Marias besök hos Elisabet (Luk. 1:39-56), Johannes döparens mor, den 31 maj (tidigare 2 juli) och Marie lekamliga upptagande till himlen den 15 augusti, assumptio. Marie födelsedag den 8 september är troligen invigningsdagen för den nuvarande Sankta Annakyrkan i Jerusalem, uppförd på den plats där Marie födelsehus anses ha legat. Marie utkorelse och fullkomliga renhet firas den 8 december" (Wikipedia).

För att kunna förklara Våffeldagen så måste vi ha Vårfrudagen klar för oss. För här har språkbruket gjort en saltomortal och i folkmun ändrat innehållet i dagen. Nordiska Museet skriver följande -  "Språkligt sett har ordet ”vårfrudag” ombildats till ”våffeldag”. Våfflor har medeltida anor, men då gjordes de ytterst sällan av vitt mjöl utan likheten syftar mer till brödets form. Moderna våfflor är i likhet med semlan ett arv från sent 1800-tal. Ingredienserna vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt utgjorde ofattbara lyxvaror för de flesta i det svenska bondesamhället. I den mån man producerade smör, såldes det på marknader."


Vidare berättar Nordiska att Vårfrudagen även användes för väderspådomar och betraktades som en vädermässig vändpunkt. Så mycket snö som det fanns på taken denna dag, skulle det också finnas på marken till Valborg. Det är ju en förutsägelse som kan bli ganska otrevlig för t ex Stockholmare om inte värmen sätter in till helgen.



Var äter man våfflor på Öland, ett svar är i Köpingsvik på Lottas Våffleri som finns på det klassiska pensionatet Hagaborg.




Under våren och sommaren kan man inte bara njuta våffla utan även sätta den samman med en aktivitet i Hagaborgs trädgård eller en vandring runt i Köpingsvik.



Våfflor & Vetande: Öländska berättelser i gröngräset.
Lotta Håkansson van Luijn berättar till våffla och kaffe. 150 kr. Från 12 år.
Info och anmälan 0485-829 80, www.hagaborg.se. 
Tillfällen i maj 2014; 10/5 och 31/5


Våffelvandring: Följ med Lotta Håkansson van Luijn på vandring genom vikingarnas Köping.
Vi avslutar med kaffe och våffla. 180 kr, 50 kr för barn.
Info 0485-829 80, www.hagaborg.se.
 Tillfällen i maj 2014; 11/5 och 30/5


Övernattar gör Du förstås hos oss på Gästgivaregården. I maj har vi paketpris om Du stannar två nätter 1 890,- för två. Dubbelrum m privat dusch/wc, gratis toalettartiklar, tofflor och mineralvatten. Bekväma sängar och trevligt rum.




söndag 2 mars 2014

Andra dagen i mars 2014


Vår, vår alla pratar om vår, men det är bara den 2 mars och om inte naturen hade gått "crazy" fullständigt i år så hade vi inte ens förväntat oss att det skulle vara vår.

Men, vi hängde förstås på uppropet - VÅR! - och krattade lite och ställde ut ängeln i sin äng av vintergäck och snödroppar. Vad händer, jo det börjar snöa förstås. Det känns lite som det var vårt fel men det kändes så himla rätt att få henne på plats bland de första vårblommorna. Faktum är att hon har inte direkt sällskap av några fler blommor under året så det gäller att göra säsongen så lång som möjligt.

Annars är det "fult ute" som en av mina vänner brukar säga. Det är grått, det är trist och man vet inte vad det är för årstid. Däremot är det väl bra att det inte är så mycket tövatten som för några år sedan, då gjorde jag en bildsvit som heter Norra Ölands insjölandskap. En intressant förändring av det landskap som vi kallar Källa och Persnäs socken.


Det går inte att hitta charmen i trädgården just nu. Tomma rabatter, lövhögar, vildvuxna buskar och oönskade skott i marken och träden. Det som ser värst ut just nu är nog det som ska bli Öland Spirar olycka.

Tanken är att det ska bli en pendang till vår Skördefest-olycka. Denna vårinstallation är i motsats till Skördefest-designen planerad långt i förväg. Vissa ingående komponenter som tulpanlökar planterade vi i höstas och nu återstår att se om vi lyckats. Kollade igår om något kommit upp, men icke (det är ju inte vår). När de väl kommer, om de kommer, så gäller det att rädda knopparna från rådjur och andra besökare i trädgården.

Så här såg det ut Ölands Skördefest 2013
På Gästgivaregården är det förstås "business as usual" Vill Du komma hit till ön och känna det "stora grå", välkomna vårfåglarna som är på väg in och njuta av stillheten så är Du välkommen. Dubbelrum från 890,-/natt. Ett rum med dusch/WC och utsikt över trädgården eller Södvik by.