Så var det den
där dagen 11 juni 1741 när Carl von Linné med följe övernattade här på platsen.
Vi vill gärna högtidlighålla minnet av Linnés närvaro och kanske skulle vi göra
den 13 maj Linnea-dagen till högtidsdag. Den sköra, rosa, vackra Linnean som
CvL gav sitt eget namn.
I februari
1739 fick Märta Sture en hushållsbok i present av sin make Gustaf Abraham
Piper. Han har själv nedtecknat recepten till sin unga hustru, 368 recept under
6 rubriker, man får dock inte glömma att familjen hade en god tillgång av
råvaror från sitt slott Gränsö. Har får man en mycket specificerad inblick i
vad en högre ståndsfamilj fick till middag och hur man utnyttjade växter och
kryddor som medicinalväxter. Boken finns att köpa bl.a. på Nordiska Museet i
Stockholm.
Potatis finns
omnämnt redan på 1600-talet men inte förrän omkring 1730-talet började Jonas
Alströmer odla potatis på sitt gods Nolhaga utanför Alingsås. Men, det kommer
att ta ytterligare ett par decennier innan den blir vanlig, Cajsa Warg t.ex.
hade inga maträtter med potatis i sin ursprungliga kokbok som utkom 1755. Det
är först i ett bihang till 18:e upplagan som potatis förekommer och då är Cajsa
sedan länge död. De första potatisrätterna presenteras av Anna-Maria
Rückersköld år 1785.
Nymodigheter
är kaffe och the, som tillreds och serveras under i stort sett samma former som
återuppstått med dagens baristas.
På
1700-talet var det stor skillnad på vad man fick på Gästgiveriet, hemma hos
bonden eller på Kungsgården.
Vi har tagit
fasta på att lamm, höna och fisk tillhörde grundråvarorna i 1700-tals köket. På
Gästgiveriet erbjöds ofta endast en rätt i form av en gryta. Kål, rotsaker,
rödbetor och kryddor med stark smak gav måltiden karaktär och kryddornas uppgift
var ofta att dölja härsken och rutten råvara. Citronen var en väl använd
ingrediens, både som smaksättare och som innehåll, pomerans fanns torkad i
kryddskåpet. Den mesta maten var kokad i gryta över eld, stekning har ännu inte
slagit igenom men grillning förekommer.
Vår meny är
inte helt historiskt korrekt men det har varit roligt att komponera en måltid
med Linnés förtecken. Den här idén är något som vi kommer att arbeta vidare med
under säsongen och vi ska se om vi inte kan återskapa några ytterligare rätter
till menyn.
Väl bekomme!
Litteraturreferenser:
Till livs med Linné, På krogen med Linné, Märta Stures Hushållsbok, Kalmar Läns
Museum
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar