onsdag 29 januari 2014

Skumtimme och fåk

Ölandsfåk    


"De döda samlas varje vinter för att fira jul. Men en gång blev de störda av en ogift gumma. Hennes klocka hade stannat, så hon gick upp för tidigt och kom mitt i julnatten till kyrkan. Det sorlade av röster som om det var gudstjänst där och det var fullt med folk. Plötsligt såg gumman sin fästman från unga dagar. Han hade drunknat många år tidigare, men nu satt han i en kyrkbänk bland de andra."

Svensk folksägen från 1800-talet





Texten ovan är förord till Johan Theorins andra bok Nattfåk. Efter att ha debuterat med Skumtimmen 2007 blev Johan Theorin snabbt en favorit bland läsare och kritiker och Skumtimmen som utspelar sig på hösten följdes av berättelsen om vintern på Öland - Nattfåk. 

Båda historierna utspelar sig på norra Öland. När det kommer in kraftig vind på vintern över Öland kallas den för fåk. Då gör man bäst i att vara inomhus. Isande kall vind med snö i sig far fram mellan hus och träd.

Gästgivaregården ligger mitt i "Theorin-land". Det fiktiva landskapet i Skumtimmen hittar Du helt utanför dörren. Den närbelägna hamnbyn Djupvik har varit förebild för bokens Stenvik. Kusten mellan Äleklinta och Horns udde, Stenkusten, har flera öppna stenbrott och andra minnesmärken efter tidigare stenbrytning.

Stenkusten är ett unikt kulturlandskap. Genom att färdas på kustvägen passerar du bl.a. Bruddesta fiskebodar, Djupvik, naturreservatet Knisa Mosse, hamnbyn Sandvik med stenindustri, den historiska skurkvarnen och Gillberga Stenbrott som är en del av Ölands Geopark. Längre norrut kommer du till raukarna strax före Byrum Sandvik.

Nattfåk utspelar sig på Åluddens gård vid en automatiserad fyrplats på norra Öland. Här i trakterna finns Högby Fyr på östra sidan. En kustremsa som är helt olika Stenkusten på västra sidan. Här går djupa vikar in mot land och havsstrandängarna är omfattande.
Sjömarkerna vid Södviken har ett erkänt rikt fågelliv. På väg norrut mot Högby Fyr passerar Du bl.a. Högenäs Orde, en av, i vårt tycke, Ölands vackraste platser. Från fyrbåken på höjdryggen har man en fantastisk utsikt över Östersjön och de öppna betesmarkerna. På försommaren kan man känna en mild vaniljliknande doft av blommande getväppling och backtimjan.

Längst norrut finns fyren Långe Erik, härifrån kan utflykten fortsätta till Trollskogen längst ut på Ölands nordöstra udde. Trollskogen för tankarna till sagoböckernas skogar med vindpinade tallar och krokiga ekar.

I september var det premiär på filmen Skumtimmen baserad på Johan Theorins första roman. Just nu finns inga planer på att fortsätta att filmatisera Theorins böcker, men landskapet och platserna finns runt hörnet från Gästgivargården. Ölandsguiderna genomförde förra sommaren en guidad dagstur med buss Kalmar/Borgholm tur och retur. Denna guidetur "Skumtimmen" kommer att fortsätta under säsongen 2014. Önskar ni en kortare tur eller är intresserade av hela kulturlandskapet för Skumtimmen och Nattfåk så kan vi hjälpa till att planera buss, guide och omfattning efter era önskemål.

"Nattfåk är en blandning av kriminalroman, spökhistoria och släktdrama med originella karaktärer, fängslande miljöer och en lika mörk som spännande handling."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar